Allt om Fönster

Byta fönster

Av många olika anledningar, som till exempel för lite tid eller andra bortförklaringar, kan det hända att underhållet med målning och annat inte blivit gjort på ett tag och era fönster ser därför  ut som om dem ska rasa ihop vilken sekund som helst. Färgen är borta, kittet saknas lite här och där och glasrutorna, som kanske har spruckit på vissa ställen, låter när ni öppnar och stänger fönstren. Beslagen kanske har lossnat. Trävirket har börjat spricka.

Här nedan har vi skrivet ned vad man bör tänka på när man ska byta fönster.

Hustyp?

Fönster har er stor betydelse för husets utseende. Alla fönster passar inte alla hus.

Varför ska ni byta fönster?

Vad är er anledning till att byta fönster? Om energiförbrukning och komfort är anledningarna så att göra måste ni välja fönster med lågt U-värde dvs. bra värmeisolering.

Hur ser det ut runt huset?

Om huset står vid en väl trafikerad väg bör ni kanske välja fönster som dämpar ljudet utifrån. Om ni vill ha stora fönster i söderläge behöver ni troligtvis komplettera med glas som minskar värmen.

Budget

Det kostar en hel del att byta fönster, därför kan det vara lämpligt att göra en budget där ni uppskattar alla kostnader och sätter ett tak för hur mycket det får kosta. Kom ihåg att även montering och fraktkostnader kan tillkomma.

Mätning.

Mät era fönster och se till att foder är bortplockat,  mät bredd samt höjd på det monterade fönster inkludera även karmen. Om det inte sitter något fönster monterat, mät då höjd och bredd på samma vis som tidigare men se till att dra i från 15 mm från de båda längderna.

Hitta en bra leverantör eller försäljare

På nätet finns ett otroligt brett utbud av fönster i en mängd olika stilar och material – och det gäller att hitta ett som passar just ert hem. Vid köp av fönster är vare detalj av betydelse. Fönstret behöver hålla hög kvalitet, priser vara rätt och utseendet tilltalande. Lika så behöver ni se till att måtten blir så exakta de bara kan bli och att alla avtal och garantier är i sin ordning.

När ni har skaffat er en lite uppfattning om vilken typ av fönster ni avser köpa, är det dags att ge sig ut på jakt efter fönster. Den känsla ni får vid den första kontakten med er leverantör är viktig. Om ni får ett gott intryck av försäljaren är det bra, om inte se dig om efter en annan fönsterhandlare. Kom ihåg att ni bestämmer! Att företaget ni beslutar er för att handla av är ett seriöst företag och de har har kompetent personal är ett krav ni inte bör frångå. Hittar ni en bra och ärlig handlare öppnas också möjligheten upp för er att fråga denne om råd, så vi vill uppmana er att lägga lite extra tid på val av fönsterhandlare.

Leveranstid.

Alla fönster finns kanske inte hemma på lager. Det är alltid bra att vara ute i god tid med att bestämma vilka fönster ni ska ha, ifall ni kommer fram till att de behöver specialtillverkas.

Montering

Nu har det blivit dags att montera er nya fönster. Om inte monteringen är inkluderad i priset, kan ni antingen göra fönsterbytet själv eller hyra in en fönstermontör. Kom ihåg att det är möjligt att utnyttja rotavdraget för denna typ av hantverkarbete.

Premium Wordpress Themes