Allt om Fönster

Energisparglas

Vanligt klarglas släpper in solenergi, men på grund av den låga reflektionen i långvågsområde släpper den även ut rumsvärmen. Ett energisparglas har ytbehandlats så att långvågig strålning tillbakareflekteras in i rummet, medan kortvågig solenergi släpps igenom. Ytbehandlingen består i regel av en metall- eller metalloxidbeläggning på glaset. Energisparglasets beläggning innebär en försumbar ljusreduktion. För att öka energispareffekten monteras klarglas och energisparglas ihop i en flerglasruta, energisparglaset monteras då mot rumssidan.

Vad är energiglas?
Det är enkelt uttryckt, ett vanligt 4mm fönsterglas, som har hård- eller mjukbelagts med ett skikt av metalloxid av t ex tenn. Skiktet är så tunt att det praktiskt taget är osynligt för ögat.

Beläggningen på energisparglas är normalt färglös och påverkar inte färgupplevelsen genom glaset eller färgupplevelsen inomhus. Det finns även färgade/tonade energiglas. Beläggningen dämpar dock ljusinsläppet en aning, på samma sätt som ett extra glas i fönstret. Effekterna är emellertid så små att man knappt märker dem med blotta ögat, om man inte direkt jämför med en referensruta.


Den här filmen är skapad av bygghemma.se och publiceras med tillstånd av bygghemma.se

Premium Wordpress Themes